Rudi van Hest – klarinetten en zakelijk leider

Klarinettist en docent
Rudi van Hest studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium bij Jan Cober en in het jaar 2000 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus.
Van 1996 tot 2002 speelde hij in het Ricciotti ensemble en maakte met dit orkest vele binnen- en buitenlandse tournees. Bij het Ricciotti ensemble werkte hij als assistent artistiek leider en verzorgde mede de programmering van de tournees.
Hij is een enthousiast beoefenaar van romantische en met name hedendaagse kamermuziek. In ensembles, zoals het Wervelwind Ensemble en als solist, zoals met het hedendaagse muziekensemble K2, waarmee hij Gnarly Buttons van John Adams uitvoerde.
Momenteel werkt hij als docent klarinet voor Het Wilde Westen te Utrecht.

Maker van muziektheater voor kinderen
Inmiddels is Rudi van Hest voornamelijk werkzaam als maker en uitvoerder van muziektheater voor kinderen. Sinds 2002 werkt mee aan diverse muziektheaterproducties waaronder operavoorstellingen (o.a. YO! Opera Festival), acrobaten-acts en grote zaalproducties voor kinderen. Zo was hij als vaste speler verbonden aan het Max Tak Filmorkest. Hier speelde hij klarinet en saxofoon in familievoorstellingen als De Reis naar de Steppe en De Reuzenkrokodil. Met Bob Fosko en het Kollektief Roest en Wrakhout speelde Rudi de voorstelling Helemaal niks aan jou op De Parade 2011 (Den Haag en Amsterdam).
Bij het eigen collectief Frisse Oren (www.frisseoren.nl) werkt Rudi als speler en als zakelijk leider. Frisse Oren wil zo veel mogelijk kinderen in de leeftijd van 0,5 t/m 6 jaar, live gespeelde en nieuw geschreven muziek laten beleven. Met poëtische en tegendraadse muziekvoorstellingen die zowel kinderen als (groot-)ouders raken, op esthetisch, inhoudelijk en emotioneel vlak.

Speler
Sinds 2005 is betrokken bij de volgende voorstellingen van Frisse Oren:
Jimmy (2007), Wat niemand weet (2008), Takkenherrie (2010), SMAK! (2011), Praten met je oren dicht (2012), Woei! (2013), Zwier (2015), Kras (2017), Het Boompje (2018), Strek (2020), Stapel (2021), Herrie in de tent (2021), Luna (2022).
Kijk op de website www.frisseoren.nl voor meer informatie over deze muziekvoorstellingen.

Zakelijk
Sinds 2005 draagt Rudi van Hest zorg voor de zakelijke leiding van de projecten die door de drie ensembles/stichtingen Wervelwind Ensemble, Koperkwintet KWIVR en Alle Hoeken van de Kamermuziek worden opgezet.
Op 1 januari 2021 werd Rudi van Hest zakelijk leider van Frisse Oren, dat een meerjarige subsidie ontvangt van het Fonds Podiumkunsten voor de periode 2021-2024.