Première Luna

Première Luna (3+) tijdens Gaudeamus Muziekweek!

Frisse Oren presenteert…

Luna
Een betoverende, tekstloze percussievoorstelling voor 3+

Frisse Oren gaat naar de maan! Percussioniste Yung-Tuan Ku presenteert dit najaar de wel heel bijzondere solo-voorstelling: Luna. Deze betoverende expeditie naar de maan gaat in première op zondag 11 september om 12.00 uur, als onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek.

Niets heeft zo’n magische aantrekkingskracht als de maan. Mensen uit alle landen en windstreken bezingen haar, dichten haar krachten toe, vereren haar als een godin of zien de maan met zijn vriendelijke gezicht als een trouwe vriend. Wat zouden we graag eens een kijkje nemen op de maan… Leeft er iemand? Zijn er geluiden te horen?

Met de betoverende percussievoorstelling Luna brengt Yung-Tuan de maan heel dichtbij. Op inventieve wijze creëert ze met haar grote trom haar eigen maanlandschap. Wat zijn die donkere vlekken op de maan, wie kruipen er rond, wat rommelt en ritselt daar…

Varken op ski’s
Het idee kwam bij toeval, zoals de beste ideeën ontstaan. In een verduisterde studio, met alleen een lamp aan boven haar grote trom, liet Yung-Tuan per ongeluk iets op de grond vallen. Ze dook onder de trommel om het op te rapen, keek op, en zag plotseling de maan boven zich…

“Toen ik eenmaal die maan boven me had gezien, met het silhouet van iets wat leek op een varken op ski’s of zoiets, toen was het hek van de dam. Ik ben eindeloos gaan experimenteren met voorwerpen en geluidseffecten. Uit die ontdekkingstocht is Luna ontstaan.”

In haar oefenruimte in Haarlem, bij Studio MAPA Nederland, Moving Academy for Performing Arts, liggen officiële en niet-officiële percussie-instrumenten en attributen die mogelijk een boeiend geluid en silhouet opleveren in haar maanlandschap. Het resultaat is een performance waarbij oud en jong ademloos op het puntje van z’n stoel zit.

Over Yung-Tuan Ku
Yung-Tuan Ku werd geboren in Taipei, Taiwan. In 2010 behaalde ze haar bachelor diploma percussie aan de National Taiwan Normal University. Daarna voltooide ze in juni 2015 cum laude haar masteropleiding percussie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Yung-Tuan is prijswinnaar van de International Percussion Competition Luxembourg 2012, Tromp Percussion Competition 2014 en AHK Eindwerkprijs 2015. In 2016 ontving ze de beurs van de Jan Pustjens Foundation voor haar solo-muziektheatervoorstel-ling Mimocussion. Zij werd tevens ondersteund door Stichting Eigen Muziekinstrument voor de aankoop van een marimba en een vibrafoon. Yung-Tuan is artist member van Studio MAPA Nederland en Platform For Artists Nederland Taiwan.

De makers van Luna
Initiatief en muziek: Yung-Tuan Ku
Coaching: Ide van Heiningen (MAPA)
Muzikale adviezen: Marc Alberto
Luna is ontwikkeld en geproduceerd in Studio MAPA Nederland

Praktische informatie première
Datum en tijd: zondag 11 september om 12.00 uur, onderdeel van
Terrapolis XL dag 2.
Geschikt voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar en hun (groot)ouders
Speelduur: ca. 40 minuten
Tekstloos/language no problem
Locatie: Vogelfrei (De Nijverheid e.o.)
Tickets: Gaudeamus Muziekweek

Hopelijk tot zondag 11 september of tot bij één van onze andere voorstellingen het komende seizoen!